vrijdag 10 april 2020

Keramiek

Wat is dit een geweldig leuke hobby. Nu is het ongeveer ruim een jaar dat ik naar keramiek les ga.
Met veel plezier elke week een paar uurtjes boetseren en iets moois maken. Tijdens de les lekker kletsen met de andere dames. Grappen, verhalen en samen lachen. Heerlijk ontspannen. Op het lijstje staan een aantal lessen die we moeten volgen. Een bol, vierkant, grote schaal, vierkanten schaal, kegel en nog wat meer opdrachten die we maken om zo te leren hoe je iets moois kunt opbouwen. Belangrijk, want doe je het niet goed dan gaat het straks in de oven fout en dat wil je niet. 

Opdracht: kegel vorm. 
Met een kegel mal heb ik twee gnomen gemaakt. Ben er weg van. Simpel een muts, neus en baard maken deze kabouters zo grappig. Eest kwam het mannetje maar na een tijdje vond ik hem wel erg alleen dus is er een dame bijgekomen. Lange vlechten met strikjes. Zo lief! Helaas is ze al  omgevallen. Het randje van de muts was afgebroken. Gelukkig ik heb het bijna onzichtbaar kunnen lijmen. Tja, keramiek is kwetsbaar. Straks mogen ze de tuin in. 
Opdracht: bol en 3 tuiten (gaten) vaas.
Dit is denk ik nog wel het leukste werkje wat ik tot nu toe thuis heb staan. Prachtige kleur glazuur. De opdracht was een 3 tuiten vaas maken maar persoonlijk ben ik daar niet zo weg van. Het is natuurlijk de techniek van het boetseren maar wat moet ik met een tuiten vaas. Smaken verschillen. In overleg heb ik het begin gemaakt van de gaten en een randje erop gezet. Voor een tuit moet je nog even verder omhoog boetseren. Ik heb deze opdracht lang voor me uitgeschoven omdat ik niet wist wat ik ermee moest. Het zijn geen echte tuiten maar we noemen het dan maar een gaten vaas. De bol met de uiltjes heb ik open gelaten. Ik ben dol op planten dus dat kan mooi in een bol als deze.


Opdracht: grote schaal.
Hoe leuk is het om keramiek met een ander materiaal te combineren. In dit geval jute.
Het glazuren is niet helemaal goed gegaan. Geen probleem. De kleuren zijn mooi en we moeten nog steeds leren. Het randje haken was even pittig. Met twee maten haaknaalden ben ik door de gaatjes gegaan. Draad en naald moest er samen doorheen maar het is gelukt. Hoe gezellig staat dit op tafel. Misschien zet ik er nog wat kleine witte cyclamen in. 


Opdracht: grote schaal.
Ook dit is een grote schaal met een ander materiaal erbij. Bamboe stokken als grepen.
Omwikkeld met jute draad. Ik was net op tijd toen bij een kennis de bamboe uit de tuin werd gehaald. Mooie dikke oude stelen lagen op de oprit. Ineens zag ik er grepen in en de kleine stokken zijn nu holletjes in het insectenhotel. Op dit moment zitten die nu bijna allemaal dicht. De bijtjes doen hun best. In de schaal heb ik de bamboe terug laten komen met een simpel takje.
Meer is niet nodig. Opdracht: bol.
Ook dit zijn bollen. Nu wel helemaal gesloten en twee maten op elkaar. Deze sneeuwpop stond niet in de planning. Door gewoon te beginnen ontstaat er een vorm. Simpel met een klein hoedje en een sjaal heb je een grappig mannetje.Opdracht: vierkanten schaal.
Ook al zo'n leuke opdracht. Met 4 latjes bepaal je de vorm van je schaal. Ik heb gekozen voor een meer rechthoekige vorm. Met een echt bramenblad heb ik de nerven in de klei gedrukt. De kruiskop schroefjes zijn heel makkelijk te maken. Met een klein bolletje klei en een kruiskop schroevendraaier maak je een echte schroef. Op de grepen zit een bruin glazuur zodat het net lijkt alsof het leer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten